Nyhetsbrev

Nyhetsbrev fra misjonstur høsten 2015

 familie-romania 
 
 
"Jesus sa til dem: Følg meg, så vil jeg gjøre dere til menneskefiskere!" (Markus 1:17) 
 
 
Kjære venner, brødre og søstre i Kristus!
 
Det er med stor glede og begeistring jeg bringer nyheter fra vår tur til Romania i perioden 20.09. - 07.10.2015. Inntrykkene er mange og Gud har gjort store ting! 
  
 
1. De første tre dagene i Romania 
  
 
De første dagene, fra søndag 20. til onsdag 23. september, var rolige dager som vi tilbragte hos vårt vertskap, Daniela og Iosif Bors. Daniela er søster til min kone og vi bodde meget godt hos dem. De bor i landsbyen Lipanesti, som ligger 10 km nordøst for byen Ploiesti. Ploiesti er en by på 227 000 innbyggere, som ligger 75 km nord for hovedstaden Bucuresti. 
 
Disse dagene var varme og solrike, med temperatur på 25 - 28 plussgrader. Det var godt å slappe av i hagen i bare shortsen. Vi var også i byparken med barna og ellers la planer for den kommende helgen med besøk fra Norge. 
 
 
2. Besøk fra Norge og "fullpakket" program
  
 
På onsdag kveld dro jeg og min svoger Iosif til den store  flyplassen nord for hovedstaden, for å ta imot besøket fra Norge og menigheten Forsoningens Tjeneste. Det var pastor Odd Victor Jørgensen med sin kone Olaug og evangelist Terje Bonde. Flyet var en time forsinket, så klokken var nesten ett på natten da vi endelig så dem i ankomsthallen. Så ble det en times kjøretur til Lipanesti og Iosifs hus. Der ventet et godt måltid og gode senger.
 
   
a) Torsdag: Tur til Sinaia og møte i Betel Ploiesti 
 På torsdag tok vi turen opp til turistbyen Sinaia, som ligger i fjellene, omlag 60 km rett nord for Ploiesti. Her besøkte vi Regal Peles (Det kongelige palass), hvor vi fikk en engelskguidet omvisning inne i slottet. Peles ble bygget under regjeringstiden til kong Carol 1 (1866 - 1914).
 
På torsdag kveld gikk turen inn til Ploiesti og menigheten Betel. Dette er hjemmemenigheten til Iosif og Daniela, og er en nokså nystartet menighet i byen. De er kun 45 medlemmer, men har tro for vekst og framgang. Siden det var torsdag kveld, var det litt lite folk på møtet, omlag 30 stk. Iosif Bors er en av to ledere i denne menigheten. Den andre lederen heter Daniel Mihailache og jobber som kirurg på et stort sykehus i Ploiesti. Han var på jobb denne kvelden, så Iosif ledet møtet.  
 
Olav hadde først et innlegg fra Jesaja 40:28-30. Deretter hadde Terje Bonde et innlegg hvor han fortalte om historien til Forsoningens Tjeneste ut fra 2 Korinter 5:17-19. Til slutt hadde pastor Odd Victor Jørgensen hovedinnlegget, ut fra Ordspråkene 22:17-21. Det ble et fint møte. Etter møtet kom en mann fram og fortalte om et syn han hadde hatt i forhold til bygging av nytt menighetsbygg. Det var også en kvinne som hadde opplevd mye vondt, som vi fikk be for etter møtet. 
 
b) Fredag: Lang biltur til Sør-Romania og møte i Carbunesti
Fredag 25/9 ble en meget lang dag. Etter frokost la vi ut på en biltur som skulle vise seg å bli mye lenger enn først antatt. Via min kones familie her i Norge hadde vi fått informasjon om en enke som bor med 15 barn et sted sør for hovedstaden. Faren døde av kreft i sommer, og nå sitter enken tilbake med 15 barn å ta vare på. Det eldste barnet var ei jente på 21 år og det yngste barnet var en baby på 7 måneder.  
 
Denne familien bor bor i en landsby som heter Greaca og ligger i fylket Giorgiu. Vi trodde først at dette kun lå et par mil sør for hovedstaden, men landsbyen ligger kun 4 km fra Donau og grensen til Bulgaria. I og med at vi kjørte via Bucuresti, tilbragte vi 7 timer i bil! Men da vi kom fram ble gleden stor. Vi hadde med 3 fulle kofferter med klær og sko, pluss en pengegave til familien. Det var gripende å se disse stakkars barna sammen med sin mor. 
 
Etter så mange timer i bil, ble det kun en liten pause med mat hjemme, før turen gikk til landsbyen Carbunesti, som ligger omlag 30 km øst for Ploiesti. Iosif Bors er født og oppvokst i denne landsbyen. Her hadde vi møte i menigheten Maran-Ata. Det var fullsatt sal i menigheten, så opp i mot 100 stk kunne det være. Det var mye glede og begeistring i sangene, som ble akkompagnert av trekkspill og gitar. Olav hadde først et kort innlegg fra 2 Korinter 13:13. Deretter vitnet Terje om hvordan han ble frelst. Til sist hadde Odd Victor hovedpreken ut fra Matteus 7:24-27.  
 
c) Lørdag: Shopping i Ploiesti og besøk i Cãmpina 
Etter to lange og hektiske dager, bestemte vi oss for å ta det litt mer med ro på lørdag. Etter frokost og litt avslapping hjemme hos Iosif og Daniela, dro vi til Ploiesti sentrum. Her var vi på ulike shopping-sentre og så oss litt rundt i byen. Så spiste vi middag på en restaurant som lå i andre etasje over kjøpesenteret med navnet "Ploiesti Shopping City". 
 
På lørdag kveld gikk turen til til en by som heter Campina. Denne byen ligger omlag 40 km nord for Ploiesti, men i samme fylke - Prahova. Vi var invitert på middag og omvisning i menigheten Betel Campina og barnehjemmet "Casa Vindecarii" (Helbredelsens hus). Her ble vi møtt av pastorfruen, som tok oss med på en omvisning på barnehjemmet. Det lå rett ved siden av det store menighetsbygget. Her har de tidligere også hatt fattige enker boende, men nå var det kun hjemløse tenåringsgutter som bodde der. Nå bor det 14 gutter på hjemmet.  

 

Senteret har plass til totalt 35 hjemløse gutter opp til 18 år. Da er de å regne som voksne, og må finne seg en jobb og en plass og bo. Men de blir fulgt opp av menigheten videre. Guttene læres opp til å bli selvhjulpne. Og de blir istandsatt til å fungere som gode samfunnsborgere.  

 

Det var en god standard på både kjøkken, spiserom, dagligstue, soverom, senger og bad. Det var imponerende å se hva disse hadde fått til ut fra små og begrensede midler. Guttene på senteret lærer å dyrke mest mulig av maten selv. De konserverer masse frukt og grønsaker og hadde et stort lagerrom fullt av glass med ulike produkter i. 
 
Etter omvisningen på barnehjemmet, gikk vi inn i selve menighetslokalet, og hilste på pastoren og resten av familien. Pastoren heter Mitica Hutean. Det var en meget stor møtesal. Her var det nok plass til 500 - 600 stk! Pastor Hutean fortalte at de brukte 14 år på å reise dette kirkebygget, samt ytterligere 6 år på barnehjemmet.  
 
Vi hadde en meget sterk og profetisk bønnestund, hvor vi bl.a ba for en familie fra byen Moreni i nabofylket Dambovita. De hadde med seg syke barn, som vi ba for. Denne familien har jeg truffet før, da jeg besøkte deres menighet i Moreni i 2003 (se nyhetsbrev fra 2003). Pastor Hutean kom også med sterke profetiske hilsener til oss alle i misjonsteamet.   
 
Etterpå ble vi invitert ned i kjelleren under møtesalen, til et ordentlig måltid. Det var sterkt å oppleve den herlige ånd av glede og gjestfrihet som rådet her.  
  
d) Søndag: Møte i Betania Ploiesti 
På søndag 27/9 sto vi tidlig opp for å rekke møte kl 10:00 i menighetenBetania Ploiesti. Dette er en stor menighet, med en nytt og flott menighetsbygg. Menighetens pastor er Nutu Preda. Da møtet startet, var salen stappfull, så det var nok over 200 stk til stede. Etter en sekvens med bønn og mye vakker lovsang, var det først Olavs tur. Han hadde et innlegg fra Apgj. 1:8 om å være vitner i Jerusalem, Judea, Samaria og like til jordens ende. Deretter var det en eldre mann som hadde et innlegg. Så kom Terje Bonde og delte sitt personlige vitnesbyrd. Til slutt hadde pastor Odd Victor Jørgensen hovedinnlegget. Han talte om Guds kjærlighet og det å være i Kristus. Det ble et sterkt møte og en flott avslutning på våre venners besøk i Romania. 
 
Etter møtet ble det en rask matbit, for Odd Victor, Olaug og Terje måtte kjøres til flyplassen for å reise tilbake til Norge. De reiste med glede og mange sterke inntrykk. En artig detalj er at Gud sørget for kaldere vær de 4 dagene de var i Romania. Det var overskyet og delvis regn, og temperaturen lå på 15 - 18 grader. Akkurat som i Norge...:-)  
  
 
3. Misjonen fortsetter... 
 
 
a) Betel Ploiesti 
På søndag kveld var det igjen møte i Betel Ploiesti, hjemmemenigheten til Iosif og Daniela. Denne gang var det litt mere folk til stede, og vi var kanskje rundt 45 stk. Daniel Mihailache ledet møtet og Iosif hadde det første innlegget. Deretter var det bønn og lovsang, før jeg talte. Mitt budskap var "Tre typer kristne" ut fra 2 Kongebok 2:1-15 og 1 Johannes 2:12-14.  
 
Det var ufrelste til stede på møtet og etter talen kom en middelaldrende mann fram og ville omvende seg og bli frelst. Jeg ba for ham sammen med Iosif og Daniel. Det var også flere som ville fornye sin overgivelse til Herren og det ble en mektig bønnestund på slutten. På mandag slappet vi av hos Iosif og Daniela, før vi dro ut til min svigermor i landsbyen Habud, omlag 30 km sørvest for Ploiesti. Vi var hos svigermor fra mandag kveld til torsdag formiddag. Nå var været kaldere og genseren måtte på utenpå t-skjorten. 
  
b) Emanuel Ploiesti 
På torsdag kveld 1/10 ble jeg hentet av Iosif for å preke i en annen stor menighet i Ploiesti. Den heter Emanuel Ploiesti og ledes av pastor George Uiuiu. Han har jeg truffet før, i julen 2011. Han snakker flytende engelsk og var glad for å treffe meg igjen. Denne menigheten har over 400 medlemmer og er den eldste i selve Ploiesti. Men lokalet er lite og trangt, så de er på utkikk etter en nytt lokale.  
 
Jeg talte om "Verdens lys" ut fra Johannes 8:12 og Matteus 5:14-16. Det var cirka 80 stk til stede, mest eldre folk. De har mange unge i menigheten, men de studerer og jobber og kommer ikke så ofte på torsdager. Det ble et sterkt møte, hvor jeg inviterte til forbønn etter etter talen. Det kom fram mange og Gud rørte med flere. Vi ba for syke i over 40 minutter! 
  
c) På besøk hos fattige, syke og trengende
På fredag 2/10 dro jeg og Iosif ut for å treffe syke og fattige mennesker som trenger hjelp. Først hentet vi en eldstebror fra menigheten Betania i Ploiesti (der vi hadde det siste møtet med våre venner fra Norge). Denne broderen heter Viorel Manolache og er en flott broder, som både synger, spiller flere instrumenter og forkynner Guds Ord. Manolache har også ansvaret for 2 små menigheter i landsbyer utenfor Ploiesti. Han bor i Boldesti, nabolandsbyen til Iosif og der Iosifs barn går på skole. 
 
I det første huset som jeg, Iosif og Viorel besøkte, bor et ektepar der både mann og kone er døvstumme. De bor i meget kummerlige forhold i et hus med jordgulv. Men nå får de hjelp fra noen brødre i menigheten til å bygge et lite hus ved siden av det de bor i. Her vil det bli litt bedre boforhold, og de ønsker også å ha møter for handikappede og vanskeligstilte her.  
 
Vi besøkte også et hus som er under oppføring. Her er det en fattig familie med flere barn som skal flytte inn. 
 
Vi tok også turen til Carbunesti, for å hilse på Iosifs gamle far. Han er 74 år og har vært enkemann i mange år. Det ble et sterkt og gripende møte med en mann med stor tro og en sterk lengsel etter himmelen. 
 
På lørdag 3/10 dro vi til Habud for å hjelpe svigermor med å høste mais fra åkrene. Min svigermor er 65 år, men sterk som bare det. Vi var 9 voksne, 3 barn og en traktor. Vi holdt på en hel dag med dette, men det var virkelig verdt strevet å se hvor glad svigermor ble! 
  
d) Møter i Betlehem Boldesti og Betel Ploiesti
På søndag 4/10 var det møte i menigheten Betlehem Boldesti. Denne menigheten ligger like i nærheten av der Iosif og Daniela bor, kun gangavstand. Menigheten ledes av Iosifs onkel, Marcel Stanciu, en gammel mann på 72 år. Møtet begynte kl 09:00 og varte til 12:00. Lokalet var stappfullt og det var omlag 90 stk til stede. Jeg talte også her om "Verdens lys". Det ble et herlig møte. 
 
Søndag ettermiddag var det igjen møte i Betel Ploiesti. Ettersom Daniel Mihailache igjen var på jobb, var det Iosif som ledet møtet. Det var kun 25 stk til stede, men likevel ble det et herlig møte. Iosif delte ut nattverd og jeg talte om "Tre rop fra Bibelen". Også nå ble det et sterkt ettermøte. 
  
e) Vorbilau: Nytt kirkebygg midt i "sigøynerland" 
På mandag morgen dro jeg og Iosif sammen med Viorel Manolache til en landsby som heter Vorbilau. Her har Viorel et arbeide blant  fattige folk. Det er flere nyfrelste i denne landsbyen, og det er et pionérarbeid. Det er mange sigøynere som bor her, og mange er meget fattige. De driver og reiser et kirkebygg i denne landsbyen, menigheten heter Filadelfia Vorbilau. De har allerede innredet et rom i 2 etasje, som de holder møtene i. De er omlag 45 stk på møtene. Iosif hjelper ofte Viorel i dette arbeidet, både byggingen av kirkebygget, samt møtene.
 
Etter å ha sett menighetsbygget, dro vi ut og besøkte flere fattige familier som bor i landsbyen. Det var meget sterke inntrykk. Jeg tok bilder og et par videoklipp. Iosif noterte ned opplysninger. Her kommer det mere info etter hvert, når dette blir oversatt til norsk. 
 
Vi traff en eldre mann fra menigheten, som skulle på sykehus for hjerteoperasjon. Jeg ba for denne mannen, som vitnet om at han kjente en kraft som rørte ved ham. Jeg ba også for ei lita jente på 3-4 år, som venter på en øyeoperasjon for å unngå å bli blind. Vi vet ikke hva som skjedde der, men det blir spennende å høre senere.  
 
I et av husene vi besøkte, bor en ung kvinne i 20-årene. I sin fattigdom hadde hun reist til Tyskland for å jobbe der. Noen venner hadde skrytt av Tyskland og overtalt henne til å bli med. Men i stedet for jobb ble hun tvunget ut i prostitusjon mot sin vilje. Hun klarte etter hvert å flykte, men hadde fått store psykiske problemer og ville ta sitt eget liv. Men hun fikk i stedet et mektig møte med Gud, som frelste henne og helbredet hennes kropp og sinn! 
  
f) De handikappede i Sinaia 
På mandag kveld ble jeg invitert til å bli med Viorel Manolache til Sinaia. En lam broder som sitter i rullestol, driver et arbeide for handikappede. Hver høst pleier de å leie et hus i Sinaia for en uke. Her har de fellesskap og møter hver kveld uka igjennom. De hadde invitert Viorel til å komme og synge og forkynne for dem. Viorel spurte om jeg ville bli med, og jeg svarte selvsagt ja. Da vi kom dit, var det flere folk enn forventet. Det var omlag 70 mennesker der, med ulike sykdommer og handikap (lamme, Celebral Parese, MS, blinde, svaksynte, døve, Parkinson, autisme m.m.). 
 
Først sang vi noen sanger, så ble det et par vitnesbyrd, så sang Viorel Manolache tre sanger. Det var bare så himmelen åpnet seg da han tok gitaren og begynte å syne. Etterpå talte jeg om "De tre kors" ut fra Lukas 23:32-43. Viorel tolket. Etter talen spurte jeg om noen ville ta imot Jesus, og godt og vel 10 stk rakte opp hånden. Jeg ledet da hele forsamlingen i en felles frelsesbønn. Deretter inviterte jeg til forbønn for syke, og det var flere som ville bli bedt for. Jeg ba for omlag 10 stk, og Gud rørte ved flere som konkret kjente Guds kraft, at smerter forsvant og at de kunne gjøre ting de ikke kunne før forbønnen. Gud gjorde nok mer enn hva vi kunne se med våre øyne. Det ble en meget sterk kveld! 
  
 
4. Veien videre 
  
 
Det er i grunnen ikke mere å referere. Vi dro inn til Bucuresti på tirsdag, for å ordne en del praktiske ting. Det var litt moro å spise svenske kjøttboller på IKEA. Det var akkurat som i Sørlandsparken i Norge. 
Vi reiste hjem onsdag ettermiddag etter en lang og innholdsrik tur... 
 
Veien videre nå , er at vi ønsker å støtte barnehjemmet "Casa Videcarii" i Campina med et månedlig beløp. I tillegg søker vi etter støttepartnere til fullføring av menighetsbygget i Vorbilau og det arbeide som Viorel Manolache og Iosif Bors står i der. Vi har også besøkt en del familier som er ekstra trengende og vil åpne et partnerprogram der vi samler inn midler til slike fattige familier. Til sist ville jeg også gjerne få sendt noe til det arbeidet som disse handikappede driver, de som jeg besøkte i Sinaia. Om du er med og støtter, så er altså prioriteringen slik: 
 
1. Barnehjemmet Casa Vindecarii. Her kommer vi til å sende kr 1000,- fast hver måned.  
2. Mat til de sultne. Vi har bedt Iosif om å åpne en bankkonto, som skal brukes til innkjøp av mat til fattige familier.
3. Menighetsbygget Filadelfia i Vorbilau. Her vil vi sende beløp ut fra det vi har til overs etter at vi har sendt til barnehjemmet og hjulpet fattige familier.  
 
 
Det er tid for å sette seg ned og evaluere og planlegge videre. Vi jobber imot en tur til før året er omme, og vi vil også ned med klær og nødhjelp til de mest trengende. Vi har planer om å kjøre ned en bil i november.  
 
 
5. Blir du med og støtter med 100 kroner per måned?  
 
 
Om du som leser, ønsker å støtte dette arbeidet, kan du gi din pengegave på kontonr:  2801.35.84429 i Sparebanken Sør . Ingen beløp er for lite. Kan du gi en engangsgave på kr 200,- eller kr 100,- eller om det så er kun kr 50,- så er det viktig for arbeidet videre.  
 
Og om du kjenner at Gud legger dette arbeidet på ditt hjerte slik at du vil være med og støtte fast, med et månedlig beløp, så er kontonummret det samme. Vi vil spesielt komme med en frimodig oppfordring til å tegne deg som fast støttepartner med kr 100,- per måned. Dette er et beløp som er overkommelig for de fleste. Har du lyst til å bli med på det? Da er det fint om du tar kontakt med oss. Du kan sende e-post direkte til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  se også forsoningen.no 
 

Gud velsigne deg og dine! 

Din bror i Herren Jesus Kristus

Olav Fjærli

 

 

 

Om Forsoningens tjeneste

Forsoningens Tjeneste startet i 1986, ut fra Menigheten Elihu Vestfold. Pastor og grunnlegger Erik Sanders drev misjon i Øst Europa gjennom alle disse årene og etablerte menigheten Forsoningens Tjeneste i 1999. I tillegg til misjon og nødhjelp skal vi drive evangelisering nasjonalt og internasjonalt. I dag ledes arbeidet av pastor Odd Victor Jørgensen.

Forsoningens Tjeneste Sør ble etablert sensommeren 2013. Vi er en misjonsorganisasjon som sammen med modermenigheten driver misjon og nødhjelp i Polen,  Romania og Afrika. I tillegg  til lokalk engasjement. Arbeidet ledes av Olav Fjærli.

Forsoningens tjeneste

Forsoningens tjeneste Øst
Postboks 1114 Kaldnes
3119 Tønsberg.

Besøksadresse:
Brattbakken 1
3128 Nøtterøy
 
Telefon: Pastor
Mobil: +47 930 511 87 
E-post: odd@fotj.no

Forsoningens tjeneste Sør
Misjon og nødhjelp - Romania.
Leder - Olav fjærli
Klomreheia 30
4885 Grimstad.
Norway
 

Mobiltlf. +47 405 63 798
e-post - olavfjarli@gmail.co

Beliggenhet

S5 Box